Hoe bewaar je het beste rode wijn?

Hoe lang blijft een geopende fles rode wijn goed?

Rode wijn kun je, met de kurk er weer op, maximaal drie dagen bewaren. Nadat de kurk eraf is komt er lucht bij de wijn. Hierdoor gaat de wijn oxideren en verliest de wijn zijn smaak en geur met de tijd. Door een vacuümpomp te gebruiken kun je de rode wijn nog iets langer dan drie dagen bewaren; we raden wijnliefhebbers zeker aan om er een in huis te hebben. 

Hoe bewaar je een ongeopende fles rode wijn het beste?

De ruimte waar je de wijn bewaart is bij voorkeur koel - ongeveer 12 graden - en donker en rustig. Optimaal is een wijnkoelkast, omdat deze niet alleen de temperatuur regelt, maar ook trillingen buiten houdt. Heb je geen wijnkoelkast? Dan doet ook de kelder of een koele gangkast prima dienst.

Maar misschien wel het belangrijkste is dat de bewaarplek van de wijn een constante temperatuur heeft. Vermijd dus grote temperatuurschommelingen, want die verstoren het rijpingsproces. Een kurk kan al krimpen, uitzetten of zelfs poreus worden bij een verschil van 5 graden!

Hoe lang kan een ongeopende fles rode wijn bewaard worden?

Over het algemeen geldt dat je rode wijn tussen de twee en tien jaar kan laten liggen. Bedenk echter wel dat de meeste wijnen bedoeld zijn om meteen te drinken. En het is zeker niet zo dat iedere fles rode wijn beter wordt naarmate je deze langer de tijd geeft. Voor de meeste rode wijnen is drie jaar het maximum.

Hoe lang een wijn precíes houdbaar is, en of deze gebaat is bij een verlengd rijpingsproces, hangt af van de zuurbalans, aanwezige restsuikers, tanninegehalte en het percentage alcohol. Daarnaast zijn het jaar van de oogst, de druif zelf en zelfs de kleur en het formaat van de fles van belang.

Goede bewaarwijnen zijn wijnen van gemiddelde tot hogere kwaliteit, vaak uit klassieke wijnstreken zoals de Franse Bordeaux en Bourgogne, of Piemonte, Italië. Maar ook topwijnen uit Duitsland of Australië kan je uiteraard prima ‘opleggen’.