Wat is de ideale temperatuur voor witte wijn?

Lichte witte wijnen zoals een pinot grigio of een rueda drink je het liefst tussen de 8 en 10 graden. Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.

Te koud betekent smaakverlies

Veel mensen bewaren hun witte wijn in de koelkast en schenken de wijn van daaruit direct in hun glas. De meeste koelkasten thuis staan kouder dan 7 graden en dus lager dan de gewenste temperatuur voor je witte wijn. Te koud kan subtiele smaaktonen maskeren.

Coole bubbels gaan langer mee

De reden dat je sparkling wines zoals cava, champagne of prosecco op een lagere temperatuur schenkt dan andere witte wijn, heeft alles te maken met de bubbels. Die bepalen voor het grootste gedeelte de smaak, de beleving en kwaliteit van de wijn. Hoe hoger de temperatuur wanneer de fles eenmaal open is, hoe sneller koolzuur vervliegt en hoe eerder jouw fijne bubbelwijn ‘doodslaat’. Dus voor de beste bellen blijf je cool!

Wijn drinken zoals jij lekker vindt

Al deze algemene regels en aanbevelingen kunnen helpen om een nieuwe laag of complexiteit in jouw wijn te ontdekken die je niet eerder meegemaakt hebt. Maar eigenlijk willen we vooral dat je jouw wijn drinkt zoals jij het gewoon zelf het lekkerst vindt. Jouw manier, jouw moment.